Totorių palikimas mūsų virtuvėje

Kibinų receptasTotoriai, prieš kelis šimtmečius pasiekę Europą iš tolimųjų rytų, po truputi asimiliavosi ir nyko, o dalis galbūt tiesiog grįžo ten, iš kur atkeliavo. Šiuo metu totorių bendruomenės yra pasibarsčiusios didelėje Europos dalyje, daugeliu atveju jos visai nedidelės, nykstančios ar bent mažėjančios. Ženklų pėdsaką totoriai paliko ir įvairių laikų Lietuvos istorijoje. Tačiau nesigilinant į istorinius subtilumus su šia tauta galima susipažinti gerokai paprasčiau – per gardųjį šimtalapio pyragą ar puikš užkandį kibino vardu.

Nors, be jokių abejonių, tikroji totorių virtuvė gerokai platesnė ir neabejotinai turi kur kas daugiau dėmesio vertų patiekalų, kibinai ir šimtalapis mūsuose geriausiai žinomi. Kibinus kepamės patys, atradę kokį receptą internete, perkame jau pagamintus ir atšaldytus, o gal net rengiame tikrą puotą, kur kibinai tampa puikiu sprendimu užkandžių metu ar pusryčiams. Šimatalapis – neabejotinas geros šventės atributas, dvelkiantis šiokia tokia prabanga. Gausiai persunktas karamele, į sluoksniuotą tešlą įvyniotomis aguonomis retai kada šis pyragas palieka abejingų. Tiesa, verta pasakyti, kad ir kainuoja geras šimtalapis gerokai brangiau nei koks eilinis torčiukas.

Kibinų sostine Lietuvoje laikomi Trakai. Net ir čia nebuvusiems šis miestelis dažnai asocijuojasi su kibinais, o tik po to su Trakų pilimi. Turbūt ne veltui daugelis čia leidžiančių laisvalaikį neišvengiamai ieško ir kokios nors kibininės, kur neva pagal senovinį receptą pagaminti kibinai laukia miesto svečių. Seni ar nauji ar nauji tie receptai – ne taip jau ir svarbu. Žinoma, kyla įtarimas apie kibino su sūriu autentiškumą, bet juk svarbiausia skonis.

Tradiciški, senieji totorių kibinai buvo gaminami visų pirma su aviena. O šiais laikais jų įvairovė kur kas didesnė. Net nedidelėje kavinukėje Trakuose galima rasti penkias ir daugiau skirtingų kibinų rūšis, o štai kibinų receptas, atrastas internete, gali ir visai rimtai sugriauti jūsų įsitikinimus apie šį neva mėsišką užkandį. Kaip pavyzdžiui skamba špinatais įdaryti kibinai? O kibinai su varške? Vien su svogūnais? Visko, tikrai visko prigalvoja mėgstantys sukiotis virtuvėje. Juolab, kad ta tikroji aviena, kuria būna įdaryti senieji totoriškieji kibinai, nėra įprasta Lietuvoje. Aviena turi specifinį skonį, kuris patinka toli gražu ne visiems. Ypač valgant jau pravėsusį kibiną. Nieko keisto, kad kibinų receptas, nurodantis įdarui naudoti tiesiog kiaulieną ar jautieną, Lietuvoje sulauks gerokai daugiau pasisekimo.

No Comments, Be The First!